Electron JS Nedir?

watch_later 12/20/2017
comment 1 Comment

GitHub 2 yıl önce Atom isimli geliştirilebilir text editörünü ücretsiz olarak kullanıcılara sundu. Electron bu editörün shell ortamı olarak oluşturulmuştu ve uygulamanın zor kısımlarını üstlenerek geliştiriciye daha rahat konuya odaklanmasını sağlıyordu.




Electron Chromium ve Node.js alt yapısını kullandığı için bir web sitesinde kullandığınız teknolojileri burada da kolayca kullanabiliyorsunuz. HTML, CSS, Javascript teknolojileri web arayüz geliştirme ve client-side programlamada kullanılıyor. Electron ile aslında bir masaüstü uygulaması değil bir web sitesi geliştiriyorsunuz. Electron’un yaptığı asıl işlev gömülü bir sistem olan Chromium web tarayıcısı üzerinde uygulamayı açmasıdır. Program aktif olduğunda karşınızdaki pencere ne kadar öyle gözükmese de Chromium tarayıcısıdır. Ayrıca web sitesinden farklı olarak masaüstü uygulamalarından beklenildiği üzere uygulamanın çalıştığı makinenin dosya sistemine de erişebiliyorsunuz. Ayrıca System Tray özelliğine dahi destek veriyor. 

Electron temelde iki ana işlemden oluşur. İlki main process diğer yapı ise renderer process, herhangi bir butona tıklandığında gerçekleşen işlem main process tarafında tamamlanır. Main process modülü olan browser-window tarafından da renderer process oluşturulup renderer process ile birlikte web uygulaması oluşur. Renderer process ise DOM tarafını oluşturur. Her iki yapının birbirleriyle haberleşmesini sağlayan yapı ise IPC(inter process communication)'dir.

Electron ile desktop uygulaması geliştirmenin en önemli özelliği, yalnızca tek bir paket ile aynı kodu her işletim sistemi için kullanabiliyor olmanızdır. Yani uygulamayı yazıp çıktısını birkaç komutla her platformda çalışacak hale getirebilirsiniz. Uygulamayı geliştirdikten sonra sunulan paketleme yazılımlarıyla da kodunuzu güvenli bir şekilde saklayabiliyorsunuz.

Electron ile yazılmış programların en başında herhalde Visual Studio Code ve Atom gelir. Bunların dışında kullanışlı 100’lerce uygulama geliştirilmiştir.



Electron ile Geliştirlen Bazı Uygulamalar




Electron API’sinin yeteneklerini göstermek için hazırlanan API uygulamasını indirip kullanabilirsiniz. Şimdi bu API'yi de çalıştırarak Electron'un yeteneklerini keşfedelim.

Öncelikle bilgisayarınıza Node.js yüklemeniz gerekiyor. Eğer Node.js yüklüyse terminali açıp gerekli npm electron komutlarını giriyoruz.

npm install -g electron
npm install -g electron-prebuit

İlk komut ile Electron’u bilgisayara global olarak yüklüyoruz.
Diğer komut ile yüklenen modül derlemeye gerek kalmadan Electron’u NPM üzerinden komut satırları ile kolayca kullanmaya yarıyor. Yüklemeler tamamlandıktan sonra komut satırına kendi dizinimize göre aşağıdaki komutu yazıyoruz.


c:\Users\Burak Tahtacıoğlu>electron

Electron Simülasyon Ortamı
  
Sonrasında açılan Electron penceresi sürükle bırak özelliği destekliyor Electron API GitHub projesini bu alana sürükleyip bırakıyoruz. Electron API uygulaması aktif hale gelecektir. API üzerinde Electron’un birçok modülü bulunuyor Atom editörü üzerinde projeyi geliştirerek tekrar tekrar derleyerek Electron’un kullanımı öğrenilebilir.







Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...
avatar
Adsız

Abi yerel dosyadan değilde bir sitenin url linkini verdim çok güzel çalışıyor fakat verdiğim url _blank açıyor (reklam diyebiliriz) _blank açmasını nasıl engellerim.

delete 19 Mart 2020 15:20



sentiment_satisfied Emoticon